Bu belirtilere dikkat! Erken evre kolon kanseri nasıl anlaşılır?

Yayın tarihi: 16 Kasım 2023 Perşembe 2:02 pm - Güncelleme: 16 Kasım 2023 Perşembe 2:02 pm

(KOLON KANSERİ RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?) Kolonda bağırsak iç kısmında bulunan ve “polip” denilen et parçalarının varlığı riski artırır. Kişiye daha önceden kolon kanseri teşhisi konmuş ve tedavi görmüş olsa da risk devam etmektedir. Yumurtalık, rahim ve meme kanserli hastalar da kolon kanseri açısından risk altındadır. Sigara kolon kanserine yakalanma riskini artırır. Beslenme alışkanlıkları kolon kanseri üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Kırmızı etten zengin ancak meyve ve sebzeden fakir yemek yeme alışkanlıkları kolon kanserine yakalanma riskini artırır. Düşük selenyum düzeyi, iltihabi bağırsak hastalıkları, bazı virüs türleri, endüstrileşmiş ülkeler gibi çevresel faktörler (fast food, işlenmiş besinler), ağır alkol tüketimi kolon kanserine yakalanma ihtimalini artırır. B6 vitamini eksikliği kanser riskini artırabilir. Sedanter yaşam tarzı kansere yakalanma riskini artırır.
  • Paylaş: